Bevlogen worden in je werk? Dan eerst compassievol naar jezelf!


Als het je duidelijk is welke behoefte ervoor zorgt dat je bepaalde dingen doet, dan zul je ze met plezier kunnen doen, zelfs al brengt het hard werken, moeilijkheden en frustratie met zich mee.

Je kunt dan echte vreugde ervaren die van binnenuit komt ofwel intrinsiek is.
Dit kun je bereiken door je bewust te blijven van de behoefte achter alles wat je doet. Hiervoor kun je de methode gebruiken waarin je moeten vervangt door kiezen:


  1. Schrijf op wat je allemaal van jezelf moet doen aan onplezierige of zelfs vervelende activiteiten, omdat je vindt dat je geen andere keuze hebt.
  2. Erken dat je al die dingen doet omdat je daarvoor kiest door voor iedere activiteit te schrijven: "Ik kies ervoor om..."
  3. Richt je vervolgens op de reden waarom je die activiteit doet door de volgende zin af te maken: "Ik kies ervoor om...omdat ik wil..."


Wanneer je je bewust bent met welke (goede) reden je keuzes maakt om bepaalde dingen te doen, dan kun je vaak al met een andere (positievere) instelling handelen.

Blijft het vervelend, stom en irritant wat je 'moet' doen? Of beter gezegd: wat jij 'kiest om' te doen?

Stop dan niet met jezelf herinneren aan waarom je het ook alweer doet! En beloon jezelf desnoods met iets leuks om de handeling/activiteit aangenamer te maken!


                                                                                                                   Het kan ook zijn dat jij sommige dingen doet vanuit een van de volgende motivaties:


  • voor geld

Dit is in onze samenleving een belangrijke vorm van extrinsieke beloning, een beloning van buitenaf.  • om goedkeuring te krijgen

Dit is ook een vorm van extrinsieke beloning.


  • om schaamte te vermijden

Dan zul je het meestal met grote tegenzin doen en alleen zodat je jouw acties achteraf niet 'dom' of 'verkeerd' zult vinden.  • om schuld te vermijden

Dan doe je het niet uit behoefte om aan het geluk van andere mensen bij te dragen, maar om anderen niet teleur te stellen.


  • om straf te voorkomen

Dat is een extrinsieke ontkrachter van 'negatief' gedrag. Het voelt fijner wanneer je je 'positief' gedraagt vanuit jezelf en niet om straf te voorkomen.


  • uit plichtsbesef

Dan weet je steeds minder goed wat jouw behoeften zijn en doe je dingen omdat je je er verplicht toe voelt en dat is geen goed idee. En als je denkt dat je niet de mogelijkheid hebt om te kiezen, kun je je gevangen voelen en verlies je het contact met jezelf.


Het is mogelijk om dingen alleen nog maar te doen omdat je er plezier in hebt!!


Hoe meer plezier je erin hebt om alleen bezig te zijn vanuit de bedoeling om het leven leuker of beter te maken, hoe meer je ook in staat bent om compassievol met jezelf te zijn.

En als je iets wil veranderen aan bepaald gedrag van jezelf is het goed eerst te beseffen dat dit gedrag voortkomt uit  onvervulde behoeften.

Pas dan verander je uit het oprechte verlangen om bij te dragen aan het welzijn van jezelf en anderen.

Handelen vanuit je eigen behoeften en waarden zorgt meteen ook voor meer zelfcompassie èn bepaalt mede of je wel of niet bevlogen bent of kunt zijn in wat je doet.


OEFENING

Kun je je voorstellen dat de motivaties waarom jij dingen doet van invloed zijn op je mate van plezier en bevlogenheid waarmee je iets doet? Ga voor jezelf maar eens na wat in verschillende situaties en bij verschillende activiteiten de reden is waarom je het doet.