Kun jij je niet afsluiten voor informatie of daar keuzes in maken?

Je bent niet de enige!!
Zowel op ons werk als thuis hebben we vaak tegelijkertijd allerlei nieuwssites, social media, artikelen, mail en chat-vensters openstaan.

Er is zó veel informatie en onbewust voelen we de druk om het ook allemaal te lezen en te bekijken. En laat dat nou juist enorm veel spanning opleveren!


Uit onderzoek blijkt dat een overvloed aan opties of informatie niet alleen tot keuzestress kan leiden, maar dat het ook je gemoedstoestand en zelfs je intellectuele capaciteiten negatief kan beïnvloeden. Het gevoel overspoeld te worden door informatie brengt je in de war en vermindert je focus, waardoor je minder presteert.


Wat helpt, is beseffen dat het niet alleen niet mogelijk, maar gelukkig ook niet noodzakelijk is om alles te weten! Dat besef moet een overtuiging worden, waar je vervolgens naar handelt.


Ergens veel over weten kan belangrijk zijn, voor je werk bijvoorbeeld. Bij het verzamelen van informatie is het echter essentieel dat jij de informatie wel de baas blijft, in plaats van andersom!
Neem de regie, wees kritisch in het opzoeken en beoordelen van informatie en maak keuzes. In breder perspectief betekent dit dat je heel bewust van een gevoel van FOMO (fear of missing out) naar een besef van JOMO (joy of missing out) gaat overstappen.


Kiezen betekent niet langer ‘verliezen’, maar juist winst. De winst van focus en controle. In het begin moet je jezelf heel bewust dwingen tot kiezen, maar na verloop van tijd gaat dat vanzelf en maakt de spanning plaats voor opluchting en rust.


Een praktisch voorbeeld is om apps als Facebook, Twitter, Instagram van je telefoon te verwijderen of zo ver mogelijk weg te stoppen (zet sowieso alle notificaties uit!). Of spreek met jezelf af dat je deze apps alleen bekijkt op vaste tijdstippen of zelfs alleen in het weekend (ja, ook dan gaat je leven gewoon door!). En misschien ook alleen als je achter de laptop of pc zit thuis en niet op je mobiele telefoon waar je ook bent! Het is maar net wat je jezelf aanwent en toestaat...

Een ander praktisch voorbeeld is dat je niet continu je mail aan laat staan, inclusief alle toeters en bellen als er een nieuw mailtje binnenkomt, maar dat je je mail bijvoorbeeld op 2 vaste momenten per dag opent en beantwoordt dan wel wegwerkt.


OEFENING

Wat houdt jou tegen om bovenstaande nu eens echt te gaan doen? Want natuurlijk heb je deze tips al veel vaker gehoord. Maar eerlijk is eerlijk, het is je tot op heden nog altijd niet gelukt ze in jouw dagelijkse leven toe te passen. Nee hè? Dat komt door het beloningssysteem èn het angstsysteem in je hersenen (Hier wordt in een ander artikel nog op ingegaan.). Onderneem dus actie zonder gehoor te geven aan de dwingende gedachten die bij je opkomen. Op de door jouw 'bewuste' zelf afgesproken tijdstippen mag jij even kijken wat er aan post binnen is gekomen. Vind je dit toch heel lastig? Stel jezelf dan even voor hoe het eruit had gezien wanneer je 'vroeger' iedere paar minuten naar de voordeur zou zijn gelopen om de brievenbus te checken... ;)