Omgaan met uitdagingen: Hoe word je veerkrachtig?


Als je begonnen bent met het toepassen van een aantal inzichten uit de voorgaande artikelen, heb je waarschijnlijk al meer veerkracht ontwikkeld!!


Veerkracht heeft te maken met op een gezonde manier met problemen omgaan. Het gaat erom te leren hoe je zo goed mogelijk kunt meebuigen met de stormen die je in je leven nou eenmaal doormaakt!


Denk eraan dat alles wat je doet van invloed is op alles wat je doet!!


En wanneer je leert om de dingen meer van de goede kant te zien, ga je merken dat je meer doet! En naarmate je meer doet, ontwikkel je vaardigheden die uitstekende buffers worden om met echte tegenslagen om te gaan.


Er zijn kernkwaliteiten die specifiek je veerkracht versterken.


Veerkrachtige mensen:


  • zijn optimistisch, hoopvol en probleemoplossend
  • geloven in zichzelf (zonder te blaken van zelfvertrouwen)
  • kunnen hun emoties reguleren
  • zien betekenis in tegenslagen
  • gebruiken humor
  • maken gebruik van sociale steun (vrienden/familie)
  • hebben ervaring met een sterk koesterende persoon in hun jeugd
  • kunnen leren, vergeven en doorgaan!


De verhalen die je jezelf vertelt en de interpretatie van gebeurtenissen maken hoe jij je leven ziet en hoe je omgaat met grote en kleine tegenslagen! Door welke bril kijk jij? Een roze, een zwarte, een gekleurde?




Denk eraan: Een negatieve interpretatie van gebeurtenissen uit het verleden of in het heden kan je een pessimistisch beeld geven over toekomstige gebeurtenissen!


Het waarnemen en interpreteren van situaties en gebeurtenissen speelt en rol bij hoe je je voelt. En hoe je je voelt, beïnvloedt je vermogen om helder te denken en je omgeving te veranderen. Hoe je je voelt, bepaalt je handelingen.


Dus let op: Als je gebeurtenissen op een negatieve of pessimistische manier interpreteert, functioneer je minder goed dan wanneer je een positieve of optimistische interpretatie hebt! Je gevoelens zijn afhankelijk van wat je gelooft. Je vermogen om te functioneren hangt dus af van wat je wil geloven.


OEFENING


Hoe heerlijk zou het zijn als ook jij je overtuigingen zou kunnen observeren en, indien nodig, veranderen! Om te beginnen is het hiervoor belangrijk om te oefenen in het luisteren naar de stem in je hoofd om te kunnen vaststellen wat deze je vertelt. Let hierbij op overtuigingen waarin 'altijd' of 'nooit' voorkomt, 'alle(s)' of 'iedereen' en 'ik' of 'mij(n)'.


Voorbeelden:

"Ze gaan me nooit aannemen."

"Het is ook altijd gedoe met hen."

"Alle mannen zijn onbetrouwbaar."

"Iedereen zou dit onzinnig vinden."

"Ik kan echt helemaal niets."

"Het is mijn schuld dat we het niet gaan redden."


Ga er maar eens even lekker voor zitten en overdenk of er situaties zijn geweest de afgelopen dagen. Probeer een gebeurtenis terug te halen en laat je gedachten er over gaan.




Heb je een overtuiging te pakken, dan kun je die het beste op twee manieren ter discussie stellen:


1. Is ie realistisch? Is het de enig mogelijke interpretatie?

2. Is de emotionele reactie passend?


Zo niet en is ie te heftig, dan kan er een sterkere overtuiging onder schuil gaan. Die heeft dan te maken met een diepe behoefte van je of één van jouw belangrijkste waarden.


Waar het om gaat is dat je een positiever gevoel kan krijgen bij een gebeurtenis als het je lukt om deze anders te interpreteren.

Zet dus eens een andere bril op! En als dit bevalt: doe het vaker!! Of: gewoon altijd!!!