Simpele maar o zo belangrijke eet-regels


Hieronder een overzicht van enkele richtlijnen van Michael Pollan. Hij beschrijft in een van zijn boeken een aantal simpele eetregels:

1. Eet niets wat jouw overgrootmoeder niet als voedsel zou herkennen.
2. Eet niets wat niet kan rotten.

3. Mijd voedingsmiddelen die ingrediënten bevatten die:

   a) onbekend,

   b) niet uit te spreken,

   c) meer dan vijf in getal zijn, of die

   d) fructoserijke maïsstroop bevatten.

4. Mijd voedingsmiddelen die goed voor de gezondheid beweren te zijn.

5. Winkel in de buitenrand van de supermarkt en blijf weg uit het midden. Vaak staan de bewerkte voedingsmiddelen in het midden van de supermarkt.

6. Blijf indien mogelijk weg uit de supermarkt.

7. Als je van de markt eet, dan eet je automatisch dingen die in het seizoen zijn, en dat is meestal wanneer ze het voedzaamst zijn.
8. Schud de hand die jou voedt. Door de producent van je eten op te zoeken en te leren kennen, krijg je echt inzicht in de keuzes die hij heeft gemaakt.


OEFENING 1


Misschien kun je in je omgeving bij een (biologische) tuinder terecht voor je groenten, aardappels en fruit. En mocht je je niet eerder verdiept hebben in de ingrediëntenlijst van producten in de supermarkt, dan is starten daarmee zeker de moeite waard. Er is vaak binnen dezelfde categorie producten een variant die minder suiker (koolhydraten), meer eiwitten, minder zout, meer vezels of minder vet bevat. Kijk maar eens!


OEFENING 2


Neem je eetgewoonten onder de loep. Zou je wat  meer onbewerkte voeding kunnen toevoegen aan je dagelijkse maaltijden of als

tussendoortje? Misschien in plaats van brood tijdens de lunch vaker salade met veel verse ingrediënten? Of een fruitschaaltje maken als

snack aan het einde van de middag? Of knabbel wat worteltjes weg en noten, zaden en pitten. Zorg in ieder geval dat je enkele opties in huis

hebt, want anders kun je natuurlijk  alleen grijpen naar het oude vertrouwde (ongezonde)!