Werk...Ik heb er weer zin in vandaag!!

De basisreden waarom je werkt is allang niet meer alleen voor materiële zekerheid. We zijn een stuk omhoog geklommen richting de top van de piramide van Maslow (zie hieronder). Je werkt niet langer alleen om jezelf financiële zekerheid te verschaffen, maar ook omdat je behoefte hebt aan erkenning, kennis of zelfverwerkelijking. En we willen er plezier in hebben!


Werkgevers en werknemers zijn flexibelere werktijden gaan hanteren en dat is voor beide partijen een positieve ontwikkeling (mits  je natuurlijk wel je grenzen weet te stellen). Tegenwoordig zie je in de meer behoudende organisaties zelfs ook bijna geen mensen meer die iedere dag van half negen tot vijf werken.


Hoe krijg je plezier in je werk?

'Plezier hebben in je werk' blijkt uit dat je bij het opstaan al zin hebt in je werk! Het betekent dat je open en ontvankelijk kunt zijn op je werk. Het hebben van 'uitdaging' in je werk is daar een onderdeel van, alhoewel dat voor veel mensen tegenwoordig de enige motivatie voor werk lijkt te zijn!

Om plezier in je werk te kunnen beleven zijn een aantal voorwaarden nodig.

Door de dagelijkse routine kun je al gauw denken: "Is dit het nou?". Je moet je er echter van bewust zijn dat je zelf het nodige kunt veranderen om het leuker te maken.

Denk bijvoorbeeld aan stress. Zolang het om positieve stress gaat is er niet mis, daar kan je ook nog wel wat plezier uit halen. Maar wanneer het negatieve stress wordt, dan gaat de lol er snel vanaf. Heb je gemerkt wanneer die omslag heeft plaatsgevonden?

Als je je ontevreden voelt over je werk, vraag je dan maar eens af wanneer je voor het laatst dacht dat je plezierig aan het werk was! Je zult zien dat het niet meevalt om het omslagpunt precies aan te wijzen. Dit heeft te maken met het 'op de automatische piloot' functioneren. Je doet de dingen zonder er nog bewust over na te denken.

Wanneer je je niet verbonden voelt met wat je hebt uit te dragen in je werk, dan zul je niet met plezier kunnen werken. Maar ja, wat drijft jou, wat is je missie en je visie? Best lastig om je daar bewust van te worden.
Maar wat kun je nou zelf doen aan het vergroten van het plezier in je werk?

Daarvoor zul je op een aantal vlakken wat moeten investeren!

De componenten voor plezier in je werk zijn:

  • Gezondheid
  • Nieuwsgierigheid
  • Ambitie
  • Potentie                                            
  • Zelfvertrouwen
  • Rust voor reflectie
  • Ademende agenda
  • Creativiteit
  • Positieve energie

In het volgende artikel kom je hier meer over te weten!


OEFENING

De piramide van Maslow. Voor veel mensen tegenwoordig aangevuld met een nieuwe laag aan de basis: WiFi. En zelfs: Batterij. ;) In hoeverre zijn de hierin benoemde behoeften voor jou reeds vervuld? Waar sta jij? En vooral: waar ben je nu mee bezig om te verwezenlijken?