Werkplezier creëren: Met deze uitleg kan je aan de slag!!

Je hebt een aantal condities, eigenschappen en inzichten nodig (en hier kun je deels aan werken!) om je werkplezier en  bevlogenheid te vergroten. Hieronder een uitleg van de volgende drie (van negen):

4. Potentie

5. Zelfvertrouwen

6. Rust voor reflectie4. Potentie

Als je met plezier wilt werken is het belangrijk dat je je potentie kent. Oftewel, datgene wat jou van anderen onderscheidt en waarvoor je waardering krijgt van jezelf en de buitenwereld.

Je moet daarvoor beseffen wat je mogelijkheden zijn en de ontwikkeling van je talenten daarbinnen op een natuurlijke manier laten plaatsvinden. Pas dan ontstaat er een harmonieuze verbinding tussen jou en je werk.

Wanneer potentie ontbreekt dan ben je je continu aan het aanpassen of jezelf meer vaardigheden aan het aanleren dan goed voor je is.


OEFENING

In de huidige samenleving zijn er heel veel mogelijkheden. Je zou kunnen denken dat je je potentie wel kan dwingen om in iedere vorm te ontwikkelen, maar dan vergis je je!

Kijk eens naar het werk dat jij doet. Is jouw potentie gaandeweg tot ontwikkeling gekomen? Of ben je werk gaan doen waarvan je vooraf dacht dat je jezelf de benodigde vaardigheden vast wel eigen zou kunnen maken, maar merk je dat je toch veelal boven je macht werkt en je constant aan het aanpassen bent?
5. Zelfvertrouwen

Het is belangrijk om te weten wat je waard bent: waardering te hebben voor jezelf om wie je bent en om wat je kunt! Zelfvertrouwen is daarvoor belangrijk. Je bent dan niet afhankelijk van het oordeel van anderen. Je durft je eigen koers te volgen. Hulp van anderen kan je zelfvertrouwen wel activeren en vergroten, maar je kunt daar beter niet afhankelijk van worden.

Als je voortdurend aan jezelf twijfelt, kun je je potentie niet vormgeven. Voortdurend onzeker zijn over dat wat je doet, zowel privé als in je werk, is heel vermoeiend en funest voor je zelfvertrouwen.

En als zelfvertrouwen niet in de basis aanwezig is of als het door een negatieve gebeurtenis is aangetast, is het moeilijk om het te ontwikkelen. "Je bent al goed zoals je bent!" is een helpende uitspraak. Dit vaak genoeg tegen jezelf zeggen draagt zeker meer bij dan jezelf negatief toespreken.


OEFENING

Ben jij onzeker in je werk en probeer je dat heel de tijd te verbergen? Dit kost enorm veel energie en is funest voor je zelfvertrouwen. Spreek jezelf alleen nog positief toe. Je zal merken dat het werkt! Ben je een twijfelaar? Oefen dan met het nemen van beslissingen, want dat zal je zelfvertrouwen juist versterken.
6. Rust voor reflectie

Reflectie is zowel terugkijken op wat er is gebeurd, als je voorbereiden op de toekomst. Het is dingen een plek geven en weer loslaten. Omdat je de ene na de andere ervaring meemaakt en met je meedraagt, heb je reflectie nodig om jezelf regelmatig te resetten.

Je hebt ervaringen (positief of negatief) die je raken en die je bij blijven, terwijl je de dingen die moeiteloos gaan als vanzelfsprekend accepteert. Het positieve wil je graag vasthouden en het negatieve wil je juist uit je systeem verbannen. Het is alleen nodig om bewust te zijn van wat er fout is gegaan en om zowel jezelf als anderen te vergeven. Als je dat niet doet, dan kan iets je jaren later nog dwars zitten en blijvend achtervolgen.

Er is dus acceptatie nodig van de negatieve voorvallen in je leven als onderdeel van een leerproces. Door rust te nemen voor reflectie accepteer je de verantwoordelijkheid voor je eigen daden en voorkom je dat je vervreemd raakt van je eigen waarden en normen.


OEFENING

Een burn-out komt niet uit de lucht vallen. Het blijkt dat je dan al minimaal twee tot drie jaar volledig buiten je eigen energie hebt geleefd en dus ook al energie hebt opgemaakt, die je helemaal niet had! En dan kan van het ene op het andere moment het licht uitgaan. Dan kan niets meer en is alles wat je over jezelf dacht te weten volledig weggeslagen.

Je bent dan lichamelijk en geestelijk volkomen uitgewoond en de natuur dwingt je er dan als het ware toe om de rust voor reflectie, die je nooit hebt toegelaten, uitgebreid te nemen. Het is dus van belang om reflectie standaard in je leven op te nemen en niet te wachten tot het dringend nodig is!

Ga dan ook een plan maken voor jezelf om elke dag even te reflecteren: welke vorm zou jij eraan kunnen geven? Doel is dus dat je erachter komt wat je eigen verantwoordelijkheid en aandeel zijn, dat je niet te ver afdwaalt van je eigen normen en dat je de dingen in een groter perspectief kan zien voor de toekomst.