Suiker en je gezondheid.

Het is belangrijk om de hoeveelheid suiker in je dieet te beperken, maar ook weer niet te veel! Als je suikers namelijk helemaal uit je voeding weglaat, dan worden er nóg toxischere suikerproducten gevormd in je lichaam.


Je hebt suiker net al zuurstof nodig. Als je dus suikerproducten nuttigt is het belangrijk om producten te kiezen die traag hun suikers afgeven aan de bloedbaan, zodat er geen hoge suiker-, insuline- en IGF-pieken (een belangrijke stof die weefsels doet groeien, een soort 'groeihormoon') ontstaan. Dit zijn producten met een laag-glycemische index.
Suiker in het bloed wordt in grote hoeveelheden opgenomen door de lever-, spier- en vetcellen.

Bij diabetes Type-2 zijn de cellen in het lichaam minder gevoelig geworden voor insuline, waardoor de suiker in de bloedbaan blijft circuleren en zo zenuwcellen, oogcellen, niercellen, de wanden van bloedvaten enzovoort beschadigt.

Diabetes Type-2 komt steeds meer voor en dat komt vooral door slechte voedingsgewoontes, zoals teveel suiker. Overgewicht is de belangrijkste risicofactor voor diabetes Type-2.


Denk niet dat 'dikmakende' suikers vooral afkomstig zijn van koekjes, snoep, taart, frisdranken, enz. Dagelijks krijg je namelijk ook via brood, pasta, rijst en aardappelen suikers binnen. En ook niet te zuinig, want dat eet je waarschijnlijk best in grote hoeveelheden en vaak ook nog eens 2 à 3 keer per dag!


Mocht je wel wat gewicht willen verliezen, dan liggen hier kansen! Door deze producten heel veel minder (of niet meer) te eten, zul je niet alleen gewicht verliezen, maar bijkomend ook diabetes type-2  kunnen voorkomen dan wel 'genezen'. Het nauwelijks of niet meer eten van brood, pasta, rijst en aardappelen is een voedingspatroon dat nog altijd niet algemeen bekend is, maar zeer zeker bij een gezonde leefstijl past.


Maar is dit voedingspatroon dan niet een ketogeen dieet zul je je misschien afvragen? Ofwel een dieet waarbij je lichaam ketonen gaat aanmaken, omdat het lichaam te weinig suiker binnenkrijgt via je voeding?

Het antwoord:

Als je nog wel voldoende fruit, zelfgeperste vruchtensappen en zetmeelrijke producten zoals bonen of erwten of sommige groente tot je neemt, dan krijg je nog tal van suikers binnen, maar wel op een veel gezondere manier!

Maar wat moet je dan nog eten zul je je misschien afvragen als brood, pasta, rijst en aardappelen beter niet op het menu staan?

Het antwoord:

Ben creatief! Onze lichamen zijn evolutionair gebouwd om het zonder deze zetmeelrijke producten te doen. Dus je kan ze echt missen! Dan is het verder aan jezelf of je bijvoorbeeld alleen mindert of dat je de producten volledig achterwege laat of gaat vervangen. Denk dan bijvoorbeeld aan havermoutpap met vers fruit als ontbijt en aan extra groenten bij het avondeten of courgettepasta of broccolirijst en bonen, erwten of paddestoelen als alternatief voor de aardappelen.
OEFENING

Start met het minderen of zelfs het schrappen van brood, pasta, rijst en aardappelen. Het is vast wennen en misschien niet altijd haalbaar, maar het kan je veel positiefs brengen!! Je kan natuurlijk heel makkelijk zeggen: "Hier begin ik niet aan!", maar je zou het ook een kans kunnen geven. Teruggaan naar of blijven hangen in je oude voedingspatroon is de makkelijke weg. Durf jij de uitdaging aan te gaan en af te stappen van 'de bekende weg'?