Weet je dat je je steeds makkelijker openstelt voor anderen als je je dieper inleeft in de gevoelens en behoeften die achter hun woorden zitten?
Hiervoor is het van belang dat je sommige woorden niet persoonlijk opvat en/of boos wordt.
Dat je de ander niet veroordeelt, omdat hij of zijn jou belachelijk zou maken of respectloos zou behandelen.
Je moet je juist concentreren op de pijn (of een ander gevoel) en de behoeften die achter de uitspraken of het gedrag schuil gaan!
En dit volhouden gedurende het hele gesprek. Pas dan zal de ander zich ècht begrepen voelen.
Het is in een gesprek ook goed om af te wisselen tussen het weergeven van de gevoelens en behoeften van de ander en het uiten van die van jezelf!
Je kunt deze manier van communiceren onder andere gebruiken als iemand 'nee' zegt op een voorstel van jouw kant, of wanneer een gesprek niet meer inspirerend is en je het een andere wending wil geven en ook wanneer iemand zwijgt en je eigenlijk al bijna je bangste vermoedens (hij/zij vindt iets van mij!) wil projecteren.
Een voorbeeld:
Moeder: "Ik zou het leuk vinden als je meegaat naar het bos. Daar kan Jimmy (de hond) lekker los rennen en samen met jou vind ik dat gezelliger."
Zoontje van 7 jaar: "Nee, daar heb ik geen zin in."
Moeder: "Ik merk dat je geïrriteerd bent. Is dat zo?"
Zoontje: "Ja, want ik wil zelf kiezen wat ik doe."
Moeder: "Dus je voelt je gedwongen om mee te gaan en je wilt dat eigenlijk zelf bepalen?"
Zoontje: "Ja."
Moeder: "Goed, dan zal ik in het vervolg laten weten wanneer ik ga wandelen met Jimmy en dan hoor ik wel of jij mee gaat."
OEFENING
Probeer je gesprekken met mensen meer diepgang te geven door bovenstaande uitleg toe te passen. In het begin voelt dat misschien een beetje vreemd, maar laat dit je niet ontmoedigen. Hoe meer je oefent, hoe gemakkelijker het je zal afgaan en hoe natuurlijker het gaat voelen. En dan plukken zowel jijzelf als de ander(en) daar de vruchten van!