Het boek "Laat je hersenen niet zitten - Hoe lichaamsbeweging de hersenen jong houdt" van hoogleraar neuropsychologie en bewegingswetenschappen Dr. Erik Scherder beschrijft de beloning die je krijgt als je beweegt, maar ook de nadelige gevolgen voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid als je ervoor blijft weglopen.
Een mooie woordspeling zit er in de titel van het boek en ook in de tekst die op de achterzijde van het boek te lezen is. "Je hersenen niet laten zitten" en "Weglopen voor beweging". Leuk toch! Maar dit terzijde...
Dr. Erik Scherder schrijft dat technologische ontwikkelingen ervoor zorgen dat er steeds minder lichamelijke inspanning noodzakelijk is.
Overal zie en gebruik je liften, roltrappen, afstandsbedieningen, zelfwerkende stofzuigers en grasmaaiers, elektrische fietsen, openbaar vervoer, auto's, enz.
En veel mensen Whatsappen, Twitteren, Facebooken, Skypen, gamen en kijken televisie. Je hoeft niet meer van de bank af!
Er blijken steeds minder mensen te voldoen aan de norm voor gezond bewegen:
Woon-werkverkeer is voor de meeste mensen meestal zonder veel inspanning en vrije tijd wordt door veel mensen vooral zittend doorgebracht.
Maar bedenk wel: Dit lichamelijk inactieve leven kan je duur komen te staan. Op termijn kan het zorgen voor een nadelig effect op je lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Je hebt het risico van overgewicht (en zelfs obesitas), hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes type 2 (ook wel ouderdomssuiker genoemd).
En deze gezondheidsproblemen zijn weer de risicofactoren voor het ontstaan van dementie!
Tevens blijkt er een duidelijke relatie te bestaan tussen lichamelijke activiteit en cognitieve functies zoals het geheugen.
Bewegen is niet alleen goed voor de conditie, maar ook voor de cognitie!
Of:
Bewegen is niet alleen van belang voor de slanke lijn, maar zeker ook voor de conditie van het brein!
Gaan je hersenfuncties dan vooruit als je een meer actief leven gaat leiden?
Jazeker!!
Wanneer je op dit moment erg inactief bent, maar nog wel 'gezond', dan valt de meeste winst te behalen.
Probeer jezelf, een vriend(in) of collega dan ook te motiveren om (samen) meer te gaan bewegen (als jullie dit nog onvoldoende doen tenminste).
Breng elkaar in beweging!
Bewegen kan op vele manieren.
'Kauwen' blijkt ook een belangrijke manier van beweging te zijn.
Hersenen schijnen hierop te reageren met een betere doorbloeding van gebieden die belangrijk zijn voor de motoriek en de cognitie.
Wanneer je start met kauwgom kauwen even voordat je een cognitieve prestatie moet leveren, is je aandacht beter.
Het kauwgom kauwen verhoogt je alertheid, je scherpte (ofwel: je 'arousal' neemt toe).
Kauwgom kauwen bij stress werkt stressverlagend, omdat de aandacht die wordt opgeëist door het kauwen ervoor zorgt dat een signaal niet doorgegeven wordt in de hersenen en je minder stress gaat ervaren.
Hoe sneller je kauwt, hoe lager het cortisolniveau, dus hoe minder stress.
OEFENING
Koop kauwgom, start met kauwen en kom op zoveel mogelijk andere manieren in beweging!