De mobiele telefoon: is het allemaal zo smart als we denken?

In het boek "Fokking Druk", geschreven door psycholoog en trainer Thijs Launspach, wordt beschreven hoe de mobiele telefoon (en laptop en tablet) ons leven volledig heeft veranderd. Je gebruikt hem inmiddels voor alles. Dit is heel handig, maar er zit ook een gemeen kantje aan dit apparaatje.

Als je niet oppast, dwingt ie je aandacht af! Alle piepjes en andere meldingssignalen zorgen hiervoor.

Inmiddels ben je er, net als vele, vele medemensen waarschijnlijk behoorlijk verslaafd aan geraakt.

Het blijkt dat wij er gemiddeld ongeveer 150 keer per dag op kijken!! Gemiddeld hè, wat betekent dat er ook mensen zijn die nog veel vaker zullen kijken.

En qua schermtijd blijkt het op een gemiddelde van 3 uur te komen. Hoeveel van je levenstijd gaat hier dan aan op?




Als we even verveeld dreigen te raken, grijpen we naar dat ding in onze zak of tas of naar een ander vergelijkbaar apparaat voor ons vermaak.

Voor de meeste mensen is de mobiele telefoon ook het eerste wat ze 's ochtends zien (terwijl het beter is om geen apparaten in je slaapomgeving te hebben!!).

Kun jij nog zonder? Heb je dat weleens uitgeprobeerd?

Het blijkt dat we het heel moeilijk vinden om onze telefoon niet in de buurt te hebben. Het zorgt ervoor dat sommige onder ons dan zelfs in paniek raken.

Die verslaving wordt ook nog gevoed door het stofje dopamine dat bij ieder piepje of belletje een beetje aangemaakt wordt. Dit veroorzaakt een klein geluksgevoel bij het pakken van je telefoon.

Onze aandacht gaat meer uit naar onze schermpjes dan naar eten, slapen en sociaal contact, zo schrijft Thijs Launspach. We hebben ook altijd een goed excuus: voor onze manier van leven tegenwoordig hebben we onze mobiele telefoon gewoon nodig!

Het lijkt een deel van ons lichaam te zijn geworden. En...iedereen doet het dus zo slecht kan het toch niet zijn?

Helaas, je telefoon kan weleens de grootste stressor zijn in je leven. De aandacht die je voor je telefoon hebt verstoort je concentratievermogen.

En de tijd die je anders zou hebben voor úít je hoofd raken, wordt nu gevuld met bezig zijn op je telefoon, dus ín je hoofd zijn. Je krijgt op deze manier een continu onrustig brein.

We hebben het idee dat we voortdurend bereikbaar moeten zijn. Daarom laten we ons voortdurend door onze telefoon storen. Het gebeurt niet elk moment, maar de mogelijkheid is er altijd.




OEFENING

Besef dat je telefoon je leven nog meer beheerst dan je zelf door hebt. Probeer dan ook je idee van bereikbaarheid te veranderen. Laat niet je telefoon bepalen wanneer je gestoord wordt, maar kies daar zelf de momenten voor uit. Zorg dat alle toeters en bellen uit staan en leg hem buiten handbereik. En denk eraan: "Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet."  Oftewel: Je hoeft niet voor ieder wissewasje iemand te appen, sms-en, bellen of mailen. ;)