Denk je dat medicatie je kan genezen van ziekte?

De meeste mensen denken van wel. Maar is dit eigenlijk wel zo?

Volgens Kris Verburgh, arts en auteur van onder andere de boeken "De Voedselzandloper" en "Veroudering Vertragen" gebruiken we te veel medicijnen en is de gedachte dat deze ziekten genezen een grote misvatting.

De meeste medicatie onderdrukt alleen de symptomen van een ziekte (met uitzondering van bijv. antibiotica en chemotherapeutica) en heeft vaak vele bijwerkingen. Die bijwerkingen ondervinden we vaak pas als er al heel wat schade is aangericht, omdat een lichaam zeer sterk is en een mens zich dus niet zo snel ziek voelt.

Maar dat neemt niet weg dat op lange termijn de bijwerkingen onze gezondheid kunnen schaden. Medicatie blijft een lichaamsvreemd product dat kwetsbare evenwichten verstoort en niet de kern van het gezondheidsprobleem oplost! Vaak valt die oorzaak te vinden in een ongezond eet- en drinkpatroon.


                                                                                                                     


Als voorbeeld 'slaappillen':

Slaapmiddelen zijn één van de veel voorgeschreven en verkochte medicijnen.

Zij veroorzaken op een speciale manier dat iemand slaperig wordt. Deze medicatie doet dus niets aan de slaapproblemen zelf, maar verdooft de persoon alleen. Deze valt sneller in slaap, maar de slaap is minder diep en minder verkwikkend.

Daarbij zijn slaapmiddelen heel verslavend, wat betekent dat de hersenen al na één week van gebruik daarna zonder slaapmedicatie juist overactief zijn, waardoor de gebruiker nog moeilijker in slaap valt dan voor het starten met slaapmedicatie als deze niet ingenomen wordt.




En alsof dit nog niet vervelend genoeg is, zorgt het slaapmiddel op langere termijn voor vergeetachtigheid, concentratiestoornissen, sufheid, evenwichtsstoornissen (met een verhoogde kans op vallen) en ook op agressie, impulsiviteit en geïrriteerdheid. Daarnaast is een verhoogde vatbaarheid voor depressies en fibromyalgieachtige klachten (weke delen reuma) ook aanwezig.




OEFENING

Ben jij bereid om bepaalde veranderingen in je levensstijl door te voeren, zodat je misschien geen medicijnen nodig hebt die ook meestal alleen zorgen dat je 'snel van je klachten af bent', maar niets doen aan de echte onderliggende oorzaak van je ziek-zijn? In hoeverre zie jij het belang in van gezonde voeding voor het bevorderen van je totale lichamelijke èn psychische gezondheid en het voorkomen van chronische ziekten? Begrijp je dat preventie heel belangrijk is en dat onze gezondheidszorg nog steeds vooral curatief (genezend of beter gezegd: veelal symptoomonderdrukkend) ingesteld is?  Laat (een gevoel van) tijdsgebrek en drukte niet de reden zijn dat je je voeding met een korreltje zout neemt! Je hebt maar één leven en één lichaam. Zorg er goed voor. Je hebt wat dat betreft meer controle dan je misschien denkt. Grijp je kansen.