Hoe sta jij in je werkleven?

Voor wie medio de 20e eeuw is geboren, was er meestal wel sprake van een geloof in life-time commitment in werk en relatie.

Twijfel of ontevredenheid? Die hoorden gewoon bij het leven.

Tegenwoordig streven veel mensen naar zo veel mogelijk carrièrepieken en ze accepteren het niet als iets dat in de weg staat.

Is dat het geval, dan wordt er al snel gezocht naar de mogelijkheden in een eventuele andere baan.

Wat je alleen niet moet vergeten is dat het wisselen van baan ontzettend veel energie kost!
Waarom lukt het veel mensen niet om tevreden en enthousiast in het werkleven te staan? Het "Ja maar..." en "Is dit nu alles?" nemen bij velen een steeds grotere plaats in hun gedachten in.
Je kan daarentegen het plezier en de bezieling in je werk terugvinden door het sluipende proces van negatieve ontwikkelingen onder ogen te leren zien en het een halt toe te roepen.

Of door in te zien dat jij je afhankelijk van je omgeving opstelt en dat je er actief wat aan kunt veranderen.

En natuurlijk kan het ook zo zijn dat jij en je werk niet bij elkaar passen. Dat moet je soms (helaas) ook onder ogen durven zien.


Je bent uiteindelijk dus zelf verantwoordelijk voor het plezier in je werk!!
Wat betekent werk precies voor jou? Denk aan:

  • Sociaal aspect inclusief de emotionele waardering die je voor je werk ontvangt
  • Ontwikkeling van je persoonlijke talenten en mogelijkheden
  • Het geld dat je ermee verdient en dat je nodig hebt


Als je je helemaal kwijt kan in je werk, dan vind je wat salaris meer of minder niet zo belangrijk!


Maar hoe kan je je werk nou met hernieuwde energie aanpakken, zodat je er op een fijne manier meer rendement uit weet te halen?

In ieder geval is het om te beginnen belangrijk om het eens van een andere kant te bekijken. Waar liggen mogelijkheden die je nog niet hebt opgemerkt?
OEFENING

Niemand leeft alleen maar voor zijn werk. Maar je wil wel wat lol hebben in je werk, toch? En meestal zit dat 'm deels in het kunnen ontwikkelen van je mogelijkheden. Wat is jouw relatie met je werk? Waar zit jouw eventuele ontevredenheid? En kun je schetsen wat een haalbare oplossing zou kunnen zijn? Laat je gedachten hier eens over gaan.