Voel jij ze al?

Het voelen van positieve emoties opent je psyche. Het maakt je creatiever en wordt deel van een interne feedback die een opwaartse spiraal veroorzaakt naar meer positieve emoties.


Positieve emoties hebben invloed op je ontwikkeling en vaardigheden. Het blijken essentiële elementen te zijn om optimaal te functioneren en als mens tot bloei te komen.


Als je vreugde, plezier of een andere positieve emotie voelt, wordt dat opgeslagen in je geheugen. Dit is een essentiële bron waaruit je positieve gevoelens en emoties uit het verleden kunt halen om je in het hier en nu te helpen.


Als je gelukkig bent, kun je beter reageren op je omgeving, waardoor je dan weer je bronnen aanvult. Dat versterkt je zelfvertrouwen, je vaardigheden en je andere handelingen en positieve emoties.Hoe kun je langdurige positieve emoties versterken?

Je goed voelen gaat over je bewuste aanwezigheid bij alle goede dingen om je heen, leren om meer dingen te vinden die je een goed gevoel geven en deze kansen ook meer te waarderen. Je voelt je op je best als je helemaal jezelf kunt zijn, zelfs in moeilijke omstandigheden.

Hoe kun je nou meer manieren creëren om je onmiddellijk goed te voelen en tegelijkertijd ook langdurige vreugde te krijgen? Hieronder vijf geluksvergroters die je in een  opwaartse spiraal kunnen brengen:


1. Ben open en nieuwsgierig - open je geest

Laat starre verwachtingen los!! Openstaan voor nieuwe ervaringen en voor voortdurend leren, een geest hebben die openstaat om te groeien en die niet star is, heeft een fantastische invloed op elk aspect van je geluk en je welbevinden. Hoe doe je dat?? Heb geen verwachtingen, ga iedere situatie open tegemoet! En...hoe nieuwsgieriger je bent, hoe groter je wereld wordt en hoe meer je kennis van jezelf, anderen en de wereld verdiept!

Dus: Beslis vandaag nog om open en nieuwsgierig te zijn naar alle mogelijkheden en alle verwachtingen van een  bepaald resultaat los te laten!! :)  :)


2. Ben dankbaar voor wat je hebt en waardeer de dingen - open je ogen

Waardeer het goede in je leven en een aantal dingen die je vanzelfsprekend vindt! Kijk naar wat je hebt! Het versterkt je welbevinden op alle vlakken. Je zou best eens sneller en beter kunnen herstellen van ziekte, beter met stress om kunnen gaan, meer de neiging hebben om moreel te handelen, een betere relatie kunnen krijgen, minder kunnen verlangen en langer gelukkig kunnen zijn met wat je hebt in je leven, een groter gevoel van eigenwaarde en een grotere trots kunnen krijgen en minder angst, schuld en jaloezie kunnen voelen. Nou, daar wil je toch wel een dankbaarheidsdagboek of iets dergelijks voor bijhouden toch??


3. Ben vriendelijk - open je hart

Regelmatig een willekeurige vriendelijke daad verrichten! Zet het op je to-do-lijstje en kijk wat er gebeurt en hoe je je hierbij voelt! Door vriendelijker te zijn, versterk je je positieve emoties en welbevinden. En ben inventief, want vergeet niet dat afwisseling belangrijk blijkt te zijn. We houden van verrassingen, dus blijf origineel! Vergeet ook niet dat de mens gestuurd wordt door wederkerigheid; dus waarom zou je niet beginnen met iets te geven dat je zelf graag zou krijgen? ;) Het schijnt dat de gelukkigste mensen diegenen zijn die anderen helpen!


4. Ben met andere mensen

Bij andere mensen zijn is een van de beste bronnen van geluk en onmiddellijke vreugde! Tijd maken voor oude vrienden is belangrijk, maar ook het maken van nieuwe vrienden. Je verandert en je ontwikkelt jezelf in het leven en daardoor delen verschillende mensen uiteenlopende behoeften en interesses met je. Begin vandaag nog om je sociale leven een boost te geven!


5. Ben echt - open jezelf

Laat je echte 'ik' schitteren! Echt 'zijn', is weten wanneer je op je best en gelukkig bent. Je zult merken dat je 'echt' bent als je gelukkig bent en je bent het gelukkigst als je in staat bent om alles te zijn wat je bent.


OEFENING:

Heb je op dit moment alleen maar iets nodig om je stemming op te krikken en meer van het leven te genieten? Is het tijd om je vreugde en plezier in het leven te verhogen? Denk dan eens aan wat je aan het doen bent als je de tijd uit het oog verliest! Daar zit namelijk een belangrijke bron van genot en algeheel welbevinden.