Wanneer je in gesprek bent met iemand en je wil checken of je het verhaal van de ander hebt begrepen, dan kun je het beste in eigen woorden navertellen wat er is gezegd.
Je geeft je gesprekspartner zo de kans om jou te corrigeren.
En je geeft de ander meteen de tijd en ruimte om dat wat hij gezegd heeft nog eens te overwegen.
Dit navertellen kun je het beste doen door vragen te formuleren die samenvatten wat je tot dan toe hebt begrepen.
Blijkt dit niet te kloppen met de ervaring, gevoelens, behoeften en/of verzoeken van je gesprekspartner dan kan die jouw samenvatting bijstellen.
Het is niet belangrijk welke woorden de ander kiest. Het is aan jou om hieruit te filteren wat de ander:
Als je je hierop focust, dan richt jij je aandacht op wat er in je gesprekspartner omgaat en zul je datgene wat er gezegd wordt ook niet zo snel persoonlijk opvatten.
De ander voelt meteen minder bedreigend voor jou, want jij hoort uit de woorden alleen wat de ander nodig heeft en niet wat er wel of niet over jou gedacht wordt!
En dat geeft heel veel ruimte in het gesprek.
Even een voorbeeld van wat een goede reactie kan zijn:
Uitspraak zender : "Wat heeft het voor zin om met jou te praten? Je luistert toch nooit!"
Uitspraak ontvanger : "Voel je je ongelukkig, omdat je behoefte hebt om gehoord te worden?"
De ontvanger vraagt naar het gevoel van de zender en probeert te achterhalen wat zijn behoefte is.
Het gesprek kan op de volgende manier verder gaan:
Uitspraak zender : "Ja! Ik zou willen dat je niet met andere dingen bezig gaat als ik iets begin te vertellen."
Uitspraak ontvanger : "Klopt het dat je wil dat ik voortaan even bij je kom zitten als je iets wil vertellen?"
De ontvanger hoort de behoefte en het verzoek van de zender en stelt een concrete actie voor.
In deze manier van communiceren gaat je als ontvanger niet in de verdediging, omdat je ervoor kiest om je alleen te richten op wat de ander voelt en nodig heeft!!
Niemand krijgt ergens de schuld van, er wordt niet veroordeeld, je stemt je alleen af op de gevoelens en behoeften van de ander.
OEFENING
En dan komt het moment dat je een opmerking of een reactie krijgt waarop je de bovenstaande manier van communiceren zou willen en kunnen toepassen. Maar ja, je automatische reactie is veel sneller dan je lief is! Het is goed en ook noodzakelijk om jezelf dan wat tijd te geven vóórdat je reageert op de manier die wel vertrouwd is, maar misschien niet heel handig. Hier komt oefening om de hoek kijken: in je thuissituatie kun je dit doen door je bewust te zijn van iedere opmerking die jouw kant uit komt en dan eerst een paar keer diep adem te halen, voordat je iets terug zegt! Probeer niet uit emotie te reageren, maar vraag door naar wat de ander heeft ervaren, nu voelt en waar hij/zij behoefte aan heeft en mogelijk van jou aan actie verwacht. Oefen zoveel als je kunt, zodat deze manier over een tijdje jouw nieuwe automatische reactie is geworden! Succes!