Haastige spoed is zelden...moed!

Je hebt het niet alleen druk omdat je zoveel moet doen, je laat 'druk zijn' ook gebeuren!

Je kiest in feite voor de makkelijke weg in plaats van aan de slag te gaan met keuzes maken die kunnen leiden tot 'minder druk doen'!

Als je je dag laat bepalen door je omgeving en de inbox van je e-mail, dan hoef je niet na te denken over een planning.

Maar...dan ben je alleen aan het reageren op wat op je afkomt! Je neemt dan dus niet de regie van je eigen leven in handen.

Beheersing van je eigen leven betekent dat je je behoefte aan controle zult moeten loslaten, duidelijke keuzes moet maken en je aandacht moet managen.

Daarvoor zul je juist complexe taken waar nadenkwerk bij komt kijken moeten durven aanpakken! En het makkelijke, drukke werk, zoals bijvoorbeeld het leeg maken van je inbox, zal je minder prioriteit moeten geven.Wanneer je jouw concentratievermogen, je denkcapaciteit en je creativiteit ten volste gebruikt, dus wanneer je onverdeelde aandacht hebt voor datgene wat je aan het doen bent, kun je ook pas echt genieten van je bezigheid, zowel op het werk als in je privé-leven.

Het is belangrijk dat jij gaat bepalen wanneer je antwoordt op een e-mail, whatsappje, smsje of telefoontje.

Hiermee verzet je je tegen het steeds toenemen van het aantal verplichtingen en verwachtingen!

Probeer dan ook niet je tijd te managen, maar je aandacht!

Het is namelijk een illusie dat een betere planning de oplossing is voor je drukke leven en ook dat je alles gedaan krijgt door efficiënter gebruik te maken van je tijd.


Ondanks dit kun je drukte echt verminderen! En hoe dan wel?


Aandachtspunten om drukte te beperken:

  • ben je bewust van waar je jouw aandacht i.p.v. tijd aan geeft
  • richt je op hoe je denkt i.p.v. produceert (om je te onderscheiden t.o.v. anderen)
  • kies voor meer betrokkenheid i.p.v. bezit.

Weet jij wat voor jou echt van belang is?


OEFENING

Pak eens pen en papier (of laptop of mobiele telefoon) en maak voor vandaag of morgen (afhankelijk van op welk moment van de dag je deze tekst leest) een planning van de werkzaamheden op het werk en de bezigheden thuis die je graag wil of moet aanpakken. Wat is belangrijk èn urgent? Neem hierbij in acht dat je de grotere taken eerst van een tijdsindicatie voorziet en daarna pas de kleinere taken toevoegt. Je kan bijvoorbeeld één grote taak aanpakken en drie kleinere. In de tijd die over is kun je eventueel nog wat minder belangrijke en minder urgente werkzaamheden uitvoeren en, last but not least, een beetje (veel) ontspannen!!
Denk aan de mogelijkheid om in je planning ook het lezen van je e-mail op te nemen en het kijken op je telefoon. Tip hierover uit het boek 'Focus AAN/UIT' van Mark Tigchelaar: De vijfminutenregel! Wil je naar je telefoon of ander apparaat grijpen, dwing jezelf dan minimaal 5 minuten te wachten (pffff...da's niet te doen joh...of toch wel?). Hierdoor train je je zelfbeheersing. Je oefent dan met waar je je aandacht aan geeft. Dit is belangrijk om de vaardigheid van 'je langere tijd concentreren op een taak' niet te verliezen of juist terug te krijgen!! Het houdt je scherp.


Maak er een mooie en beheerste dag van!!