Flow...Heb jij het al gevonden misschien??

Wat ben jij aan het doen als je de tijd uit het oog verliest? Wat zijn de activiteiten die er voor zorgen dat jij alles om je heen vergeet? Wanneer ben je echt zo betrokken en enthousiast dat niets anders meer van belang is?
Positief psychologen noemen dat 'flow vinden'.


Flow is de ervaring dat je zo opgaat in iets dat je je nergens anders meer van bewust bent - zelfs niet van de tijd.


Flow is een belangrijke bron van genot en algeheel welbevinden in je leven. Mihaly Csikszentmihalyi, een van de grondleggers van de positieve psychologie (de andere is Martin Seligman), zegt dat je 'in flow bent' als je:

  • iets doet gewoon omdat je het graag doet
  • je alleen maar op je taak concentreert en je van niets anders bewust bent
  • je honderd procent concentreert
  • de tijd uit het oog verliest
  • je persoonlijke kernkwaliteiten gebruikt om een uitdaging aan te gaan
  • duidelijke doelen hebt die nauwkeurig omschreven zijn
  • een gevoel van controle hebt


Flow is een van de meest aangename toestanden die je kunt ervaren; als je zo opgaat in wat je doet dat je al het overige vergeet, vallen al je zorgen weg, zelfs de tijd ga je vergeten wanneer je enthousiast met iets bezig bent!


Hoe krijg je flow in je leven??


Door nieuwe vaardigheden te bedenken of bestaande vaardigheden verder te ontwikkelen. Als je echt ergens goed in wordt, geeft dat je het plezier van het beheersen van de vaardigheid, maar ook het plezier van dat je iets bereikt hebt.

Je hebt uitdagingen nodig om je vaardigheden tot bloei te laten komen. Dan blijft je aandacht gefocust op de taak. En wat is het doel dat je probeert te bereiken? Kun je het beter, sneller en mooier doen? Dat geeft voldoening.

De uitdaging moet echter weer niet te groot zijn, want dan verlies je je gevoel van controle. Het tegenovergestelde van flow is apathie. Dit kan ontstaan wanneer je te makkelijke, repetitieve taken uitvoert waarvoor bijna geen vaardigheden of concentratie nodig zijn. Dan zullen opkomende gedachten je afleiden en ben je niet meer in het hier en nu. Niet in flow.


OEFENING

Wat ben jij aan het doen als je opeens tot de ontdekking komt: "Is het al zó laat!"??