Hoe bouw je betere relaties op met jezelf en met anderen?


Hoe denk je met en over je emoties? Wat is het belang van emotionele intelligentie?


Je EQ staat voor je sociale en communicatieve vaardigheden.


Je EQ zegt iets over hoe je je emoties begrijpt, gebruikt en hanteert en hoe je betere relaties kunt hebben als je de tijd neemt om beter te begrijpen wat jij en andere mensen voelen en waarom.

Volgens psycholoog, schrijver en wetenschapsjournalist Daniel Goleman (hij introduceerde het begrip emotionele intelligentie voor een breed publiek) is iemand emotioneel intelligent als hij 'in voldoende mate beschikt over de competenties voor zelfbewustzijn, zelfbeheersing, sociaal bewustzijn en sociale vaardigheden die passen bij de omstandigheden en de tijd'.


Weer andere positief psychologen stellen dat je emotionele intelligentie kan meten aan vier verschillende vaardigheden:

1. Waarnemen van emoties

Je ziet dat aan de gezichtsuitdrukking en lichaamshouding. Deze zijn over heel de wereld hetzelfde, maar denk er wel aan dat het gender- en cultuurbepaald kan zijn welke emoties al dan niet getoond mogen worden!

2. Gebruiken van emoties

Positieve emoties helpen je om beter en creatiever te denken. Emoties beïnvloeden iedere gedachte die in je opkomt en iedere beslissing die je neemt. Je emoties beïnvloeden zelfs je geheugen en je vermogen om goed te functioneren.

3. Begrijpen van emoties

Als je de complexiteit van je eigen gevoelens begrijpt, kun je de reacties van anderen beter interpreteren. De ander voelt zich dan begrepen en dat is een heel empathische vaardigheid.

4. Omgaan met emoties

Je moet in de eerste plaats geloven dat je in staat bent je beter te voelen in stressvolle of verwarrende situaties. Je kan hiervoor strategieën ontwikkelen die helpen om stemming en emoties te veranderen in andere, meer positieve emoties. (Hier komen we nog op terug!)


LEUK WEETJE:

ONDERZOEK HEEFT LATEN ZIEN DAT JE JE BETER VOELT ALS JE GLIMLACHT. OOK JE LICHAAMSHOUDING DRAAGT DAAR AAN BIJ.

PROBEER HET MAAR EENS UIT TIJDENS EEN WANDELING IN HET BOS OF GEWOON OP DE FIETS OF IN DE AUTO OP WEG NAAR JE WERK OF WAARHEEN DAN OOK!!


HET OMGEKEERDE BLIJKT OOK BEWEZEN: EMOTIES ROEPEN OOK GEZICHTSUITDRUKKINGEN OP!

BEN JE BEWUST VAN EEN GEDACHTE DIE IN JE OPKOMT...IS DEZE VROLIJK, DAN TOVERT IE EEN GLIMLACH OP JE GEZICHT, GAAT DE GEDACHTE OVER IETS VERVELENDS, DAN ZUL JE MERKEN DAT JE GEZICHTSUITDRUKKING ZICH DAAROP AANPAST!!


In welke situatie je ook bent, je kunt altijd even stilstaan en je emoties bekijken. Stoppen en tot tien tellen is een uitstekende manier om jezelf de ruimte te geven om na te gaan wat je voelt of om je bewust te worden van wat iemand anders misschien voelt.


OEFENING


Goede manieren om je gevoelens snel te beheersen en je stemming aan te passen zijn:

  • beweging, even gaan wandelen
  • naar muziek luisteren
  • sociale steun, naar een vriend(in) gaan
  • ontspannen


Wanneer je de komende dagen lichamelijke waarschuwingen krijgt, zoals een gespannen gevoel in je maag of een gejaagd gevoel, probeer dan bewust bovenstaande manieren uit om te ondervinden wat jou helpt om je emoties te beheersen (en die van anderen). Meestal reageer je namelijk onbewust op emoties. Probeer je daarom nu te realiseren dat je bepaalde gevoelens ervaart en dat die een grote invloed hebben op je manier van denken. Beschrijf voor jezelf zo'n situatie waarin het goed is verlopen en mocht het ook eens niet lukken, beschrijf die situatie dan ook!

Het kost tijd en veel oefening om te leren aanvaarden, begrijpen en beheersen wat je voelt!  

Bedenk dat uitstellen, te veel eten, te veel slapen en alcohol/drugs tot je nemen (zeer) slechte strategieën zijn om je stemming te beïnvloeden!!