In tijden van Corona: Ook emoties zijn besmettelijk!!Het kunnen reguleren van je emoties is belangrijk voor je relaties, want het blijkt dat ze overdraagbaar zijn! Waarschijnlijk heb je zelf wel ervaren dat je gelukkiger bent in het gezelschap van gelukkige mensen.


Dat je kunt regelen wat je voelt, wanneer en waar, bepaalt hoe gemakkelijk het is om met jou om te gaan. Je mag natuurlijk wel verdrietig zijn bij je vrienden of je problemen met hen delen.


Hoe meer je je bewust bent van je eigen gedrag en reacties en begrijpt wat je voelt, hoe beter je wordt in het begrijpen van anderen.


Om je empathische vaardigheden te versterken moet je eerst en vooral je emotionele oordelen ter discussie stellen, zowel bij jezelf als bij anderen. Wat je gelooft, wat het belangrijkst voor je is, weerspiegelt hoe je de wereld ziet en dat beïnvloedt dus je oordelen en je emoties. EN WE OORDELEN VAAK HEEL VEEL!!


OEFENING


Andere mensen beoordelen is één ding, jezelf beoordelen in relatie tot anderen zal zeker niet bijdragen aan je geluksgevoel!

Denk eens na over de oordelen die jij er op nahoudt. Maak maar een lijstje van allerlei zaken op allerlei gebieden waarvan jij van mening bent dat het op een bepaalde manier hoort, zou moeten zijn, niet kan, gedaan moet worden of juist niet mag! Wat zijn jouw waarden en normen? Waar geloof jij in?


Heb je een overzichtje gemaakt, bedenk dan dat iemand anders heel anders kan denken en de zaken totaal anders kan zien en ervaren dan jij! Het is goed om je hier bewust van te zijn!