Een dag uit jouw leven?


"Hoelang kun jij 's ochtends zonder je eerste dosis e-mail van de dag? En hoelang duurt het voordat je daarna je eerste kop koffie neemt? Het is het begin van een nieuwe drukke dag. Op weg naar je werk laat je geen tijd verloren gaan en neem je nog wat e-mails en berichten door en pleeg je een enkel telefoontje. Op je werk aangekomen ga je ijlings aan de slag; je jaagt van vergadering naar vergadering, van taak naar taak. Je probeert alle ballen tegelijk in de lucht te houden, overal op te reageren, alles te doen, maar er is altijd meer. Je dreigt kopje-onder te gaan, maar daar mag je niets van laten blijken. Dus je ploetert maar weer door en doet nog harder je best, zonder op te kijken. Voort, voort, voort.

Dan komt het moment dat je de kantoordeur dichttrekt en al werkend weer richting huis gaat, waar je geweldige gezin op je wacht, wat weer zijn eigen verplichtingen met zich meebrengt. Je brengt de avond door met je aandacht verdeeld tussen je gezin en je werk, met je e-mail onder handbereik. Je bent snel geïrriteerd. Je weet natuurlijk wel dat je je nu eigenlijk niet met je werk zou moeten bezighouden, dat je van je tijd met je gezin zou moeten genieten, maar je hebt het zo druk op het moment. En dat je zo hard werkt doe je per slot van rekening voor hen.

Je probeert te ontspannen met een glas wijn voor de tv, waarna je uitgeput naar bed gaat (na nog een laatste keer op je smartphone gekeken te hebben of er geen e-mail is binnengekomen). Je slaapt licht. Je brein maalt door. Je zult morgen even uitgeput wakker worden.

Je hebt het knagende gevoel dat je als partner, als ouder en als vriend tekortschiet; dat je tekortschiet op je werk omdat er altijd wat blijft liggen en je minder presteert dan je zou willen; dat je tekortschiet naar jezelf omdat je niet het leven leidt dat je ooit voor ogen had. Je voelt je leeg, kwetsbaar, hulpeloos.

De wekker gaat en je strekt je hand uit voor je eerste dosis e-mail van de dag..."  
Met bovenstaande tekst begint Tony Crabbe, (bedrijfs)psycholoog, zijn boek 'Nooit meer te druk'. Dit is een heel pakkende beschrijving van een gemiddelde werkdag uit het leven van waarschijnlijk velen van ons.

Wat we ook allemaal proberen (of niet!), het lijkt wel of de (over)belasting alleen maar toeneemt op het werk en thuis. En voor veel mensen is thuis de werkvloer (geworden), dus veel mensen nemen het werk niet mee naar huis, maar het werk ís al thuis! Dit maakt het allemaal nog eens dubbel zo moeilijk (of 1+1=3, dat kan ook nog!).

Er zijn zoveel nieuwe technologieën en werkwijzen, maar het lukt ons toch niet om hier, met onze niet veranderde werkhouding en strategieën, op een juiste manier mee om te gaan. Terwijl we toch echt wel moeten toegeven dat die niet meer werken in onze huidige maatschappij.

Toch blijven we proberen om, met onze mobiele telefoon(s) in de aanslag, nog harder ons best te doen om de drukte de baas te blijven. Tevergeefs...

Kan het ook anders?

Jawel!! En daarover lees je in de volgende artikelen. We gaan samen met jou bekijken hoe je de drukte in je leven kan aanpakken, zodat je je niet meer, of in ieder geval minder, overspoeld zal gaan voelen.
Laten we starten!! :)


OEFENING

En? Herken jij jezelf in de beschrijving van hoe een gemiddelde werkdag eruit kan zien voor iemand? Zo ja, vraag jezelf dan af of je hier ècht iets aan wilt veranderen. Want om persoonlijke gedragsverandering te realiseren zul je het om te beginnen belangrijk genoeg moeten vinden!! Dus...wil je 'gewoon' blijven ervaren wat je op dit moment in je leven ervaart of ben je toe aan andere ervaringen en sta je open voor nieuwe inzichten die op een effectieve en positieve manier verandering kunnen brengen?