Werken met je volle aandacht door een kookwekker in de vorm van een tomaat...Hoe dan??


                                                             Ooit gehoord van de Pomodoro-techniek? Het is een bekende techniek voor time-management, al kun je het misschien beter een aandacht-management techniek noemen. De naam is bedacht door ene Francisco Cirillo die tijdens zijn studie een tomaat-kookwekker had en deze gebruikte om op een zelfbedachte manier productiever te zijn.


Het idee is dat wanneer je aan een taak begint, je een inschatting maakt van de tijd die je nodig hebt om deze te volbrengen en dan die tijd opdeelt in blokken van een half uur.


Waarom?

Om de 'simpele' reden dat je dan een soort van afspraak met jezelf maakt om telkens 'slechts' 25 minuten met je volle aandacht te werken of bezig te zijn en dan 5 minuten pauze te nemen in de vorm van een activiteit waarbij je niet echt hoeft na te denken. Dus iets wat je op de automatische piloot kan doen. Denk aan een kop koffie of thee halen, even rustig naar het toilet gaan, beetje uit het raam staren, een ademhalingsoefening of gewoon naar iets moois kijken in de ruimte waar je zit.


En dan?

Nou, dan start je opnieuw een periode van 25 minuten met daar achteraan een pauze van 5. Heb je dit dan een keer of 3 à 4 gedaan, dan neem je een langere pauze van zo'n 20 tot 30 minuten.


Waarom werkt deze techniek?

Dit heeft te maken met het stellen van een mini-doel en meteen daarop volgend een kleine 'beloning' in de vorm van een kort moment voor jezelf waarin je je brein de vrije loop laat. Sowieso geen social media, mail of iets dergelijks dus!

Je neemt je voor om niet afgeleid te worden en beloont jezelf daarna meteen. Dat is de truc! Dit maakt dat het bereiken van je uiteindelijke grotere doel makkelijker wordt en je er minder tegenop ziet om te beginnen.  Mooi toch?


OEFENING


Ga aan de slag met bovenstaande techniek en ga ondervinden wat jij, met volle aandacht, gedaan krijgt op deze manier. Als je van to-do lijstjes houdt en het afvinken daarbij, dan is het een idee om een overzicht te maken van je doelen en de verdeling van de acties, opgedeeld in "Pomodoro's" die je hiervoor zult moeten ondernemen. Dan kun je lekker afstrepen! ;)