Positieve psychologie vertelt je wat werkt!!


Het is de studie van alle aspecten van ons leven, ons denken en ons gedrag die ons welbevinden beïnvloeden.

Positieve psychologie concentreert zich op wetenschappelijk onderzoek en geeft bewijzen van de eigenschappen en vaardigheden die een aanzienlijke bijdrage leveren aan een rijk, gezond en bloeiend leven.

Het gaat niet alleen over 'positiever zijn', maar vooral over het beste van jezelf worden!

De interessantste en meest relevante onderzoeksresultaten wijzen op de kracht van een goed gevoel, dankbaar zijn, positief denken, vrijgevig zijn, verstandige keuzes maken en sociaal zijn.


Het blijkt zo te zijn dat je genen je geluk in grote mate bepalen! Je wordt dus geboren met een natuurlijk vermogen om gelukkig te zijn en sommige gelukkige mensen hebben meer dan anderen!!


Het goede nieuws is dat je hierop invloed kan uitoefenen. Positieve psychologie kan je helpen om een levenshouding te ontwikkelen waarin je meer kans hebt om je goed en gelukkig te voelen.


De omstandigheden in je leven, dus zowel datgene waar je niets aan kunt doen als de dingen die je wel kun veranderen, blijken maar een heel klein aandeel te hebben in je geluksgevoel.


Wat wel een groot aandeel heeft, zijn alle activiteiten die je (doelgericht) onderneemt om je geluk te verhogen, zowel op korte als op lange termijn. Dit worden intentionele activiteiten genoemd.


Maar let op: Vergeet niet dat geluk een nevenproduct is, dat kan wegglippen als je er te ijverig naar op zoekt gaat of als je jezelf blijft afvragen of je het bent!!


De kracht van keuzes

Alles wat positieve psychologie bestudeert is relevant voor de manier waarop we leven en leert ons hoe we 'kiezen' om te leven. Ook jij 'kiest' je ervaringen en welbevinden op een bepaalde manier. Het zijn een aantal factoren die bepalen hoe en waarom je keuzes maakt en welke gedachten en gevoelens je 'kiest'. Deze factoren maken deel uit van jouw complexiteit en alleen jij kunt bepalen wat jouw keuzes beïnvloedt. Jij kiest:

1. wat voor jou het belangrijkst is, wat je nodig hebt en waar jij waarde aan hecht

2. hoe je reageert op het gedrag van anderen en op externe factoren
3. wat past bij jouw sociale en culturele normen
4. vrij en onbeperkt, dus met autonomie
5. met je verstand, omdat je iets logisch vindt
6. uit gewoonte, dus gedachteloos, zonder erbij na te denken
7. met inzicht, dat wat je begrijpt en wat zinvol is voor jou

Wat kies je nu???
OEFENING:
Laat onderstaande vragen eens rustig op je inwerken. Bij iedere vraag zal er vast een situatie bij je boven komen die hierop betrekking heeft. Vraag jezelf dan af wat je in die specifieke situatie voor keuze hebt gemaakt. Misschien wordt je nu duidelijk wat het voor jouw welbevinden en geluksgevoel aan voordelen kan opleveren als je anders gaat 'kiezen' in een nieuwe soortgelijke situatie!

Ben je alert en sta je open voor verandering? Ben je tevreden en dankbaar voor wat je hebt of wil je meer? Leef je 'jouw' leven of dat van iemand anders en heb je daar zelf voor gekozen? Kies je om problemen te zien in plaats van oplossingen? Leer je van je fouten of voel je je een mislukkeling? Kijk je vooruit naar de toekomst of houdt het verleden je in zijn greep? Kies je voor veiligheid of avontuur? Kies je ervoor vrijgevig te zijn met je gaven of houd je het beste van jezelf alleen voor de mensen die het in jouw ogen verdienen? Kies je ervoor jezelf en anderen te veroordelen of kies je ervoor het beste te zien in jezelf en in anderen?

SUCCES!!