Waarom lukt het vaak niet om die manier van leven te creëren die we zo graag willen?

Waarom gebeurt dat nou toch?

Het antwoord is: afleiding!!


Er is helaas zo héél veel afleiding in de vorm van informatie en communicatie. En die schreeuwen allemaal om onze aandacht!

Je zal dus, dag in, dag uit, actief bij iedere afleiding bij jezelf moeten nagaan of je daarnaast nog ruimte kan maken om jouw prioriteiten (de zaken die jij je had voorgenomen om te doen, omdat je die belangrijk vindt) aandacht te geven.


Hoe kun je hier mee omgaan?Door zowel externe als interne factoren onder controle te krijgen!!


EXTERNE FACTOREN:

  • Technologie: Laat je mobiele telefoon in je tas zitten en zet alle meldingen stil. Op die manier kun je langere tijd achtereen aandachtig werken. Je kan dan echt even opgaan in een opdracht of activiteit van jouw keuze, zonder dat je je laat afleiden. Bedenk dat al die technologie er is om ons te dienen en niet andersom!
  • Omgeving: Maak duidelijke afspraken met collega's wanneer je niet gestoord wilt worden of zoek, indien aanwezig, een rustige ruimte op waar je zonder afgeleid te worden kan werken. Hoe fijn is het als je goed werk kunt leveren en ook nog tijd hebt om aan zaken toe te komen die veel voldoening geven.
INTERNE FACTOREN:

  • Gedrag: Wanneer je de meest gunstige omgevingsfactoren hebt gecreëerd, ga dan eens single-tasken (i.p.v. multi-tasken)! Gebruik je kostbare tijd optimaal door slechts één scherm op je computer open te zetten en werk met volle aandacht aan één taak totdat die af is of werk door tot een door jou gekozen tijdstip.

Probeer telkens tenminste 50 minuten te werken (of een andere bezigheid te doen) zonder je mobiele telefoon in de buurt                                                    ("unplugged" zeg maar) afgewisseld met 10 minuten rust. Doe dit zo vaak als je kan op een dag. Je kan ook een             schema van 25 minuten gefocust bezig zijn en dan 5 minuten rust nemen aanhouden.

Pak in de rustmomenten niet naar je telefoon, maar loop even rond, drink iets met je volle aandacht of spreek kort met een collega die ook pauze heeft. Spreek met jezelf af wanneer je wel even op je telefoon mag kijken of je e-mail mag bekijken.


  • Gedachten: Als het je lukt om het meteen op te merken wanneer je aandacht wegschiet, grijp dan meteen in door je aandacht weer vriendelijk terug te brengen naar datgene waar jij mee bezig was.

Ging de opgekomen gedachte over iets belangrijks en kleins, dan kun je er een notitie van maken en er later op terugkomen. Ook iets dat je te binnen schiet om online op te zoeken kun je even noteren.

Daarna dan weer zo snel mogelijk terug met je aandacht naar dat waar je mee bezig wil/moet zijn. Zo blijf je in je "flow" (als je daar al in zat inmiddels!).
Dus onthoud:

Laat afleiding jouw wil om iets te bereiken en jouw intenties niet onderuit halen, maar houd controle over waar jij jouw aandacht op richt en houd daarmee controle over jouw leven!


OEFENING

Ga aan de slag om de verstorende factoren buiten en binnenin jezelf te beïnvloeden! Maak een lijstje van dingen waar jij last van hebt en pak deze meteen aan. Van het een komt vaak het ander, dus je zult snel meer ideeën krijgen waar je iets mee kan om jouw aandacht niet te laten versnipperen. Succes!