Ruzie of gedoe met je partner, huisgenoot of kinderen, omdat jullie onderlinge communicatie niet optimaal blijkt te zijn?
Herkenbaar?
Communiceren is voor de meeste mensen echt een dingetje. Want hoe zeg je nu wat jij wil èn hoe hoor je waar het de ander om gaat?
Hier komen communicatietechnieken om de hoek kijken. Daarmee kan je beginnende conflicten ombuigen naar vreedzame gesprekken. En dat is wat we allemaal willen kunnen, toch?
Marshall B. Rosenberg, klinisch psycholoog, is de grondlegger van een benaderingswijze in communicatie waarmee je de machtsstrijd achter je laat en op weg gaat naar samenwerking en vertrouwen.
Op die manier verloopt de communicatie zo dat boosheid en de neiging om ruzie te maken verdwijnen. Marshall B. Rosenberg is ook de auteur van het boek "Geweldloze Communicatie".
Hoe fijn zou het zijn om simpele technieken te leren om onenigheid op te lossen en liefdevollere relaties te krijgen met je gezin, je vrienden, familie, collega's en alle andere mensen in je omgeving!
Geweld zit in iedereen en daarom is het belangrijk om je instelling te veranderen. Vaak erken je het geweld niet dat in je zit, omdat je je er niet bewust van bent. "Ik sla nooit, dus ik ben niet gewelddadig!" Punt uit!
Alleen, gewelddadig zijn kan zich niet alleen fysiek uiten, maar ook psychisch! En dat heeft dan emotionele schade tot gevolg.
Psychisch gewelddadig zijn is veel verraderlijker, want hierdoor komt er woede op in degene die het ondergaat en die kan dan juist weer tot fysiek gewelddadige reacties komen.
Geweldloosheid betekent je laten leiden door liefde, respect, begrip, waardering, mededogen en zorg voor een ander en niet door een egoïstische, egocentrische, hebzuchtige instelling vol van haat, vooroordelen, wantrouwen en agressiviteit die je denken op veel momenten kan beheersen.
Een verandering van een negatieve instelling, die ook jou misschien beheerst, naar een positieve!
Hoe krijg je dat voor elkaar?
Jezelf veranderen op dit vlak begint met het veranderen van je taalgebruik en je communicatiemethoden.
Een handig model om te gebruiken hierbij heet 'De 4 elementen van Geweldloze Communicatie':
Ofwel:
En natuurlijk:
Het gaat er dus om dat je èn jezelf eerlijk uit èn empathisch naar de ander luistert door middel van deze 4 elementen!
En alle elementen kunnen ook alleen door het bewust ervaren ervan doorlopen worden, dus zonder woordenuitwisseling.
Alleen al stilte, iemands aanwezigheid en gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal kunnen voldoende zijn.
Dit communicatieproces geeft je echt nieuwe mogelijkheden!
Want hoewel je je manier van (innerlijk) communiceren meestal niet geweldvol vindt, kunnen je woorden toch echt de ander (òf jezelf) kwetsen of pijn bezorgen! Probeer geweldloos ofwel compassievol te communiceren, ook naar jezelf toe.
Ben je bewust van wat je waarneemt, voelt en wilt en antwoordt dáárop in plaats van dat je routinematige, automatische reacties geeft!
Hiervoor is het noodzakelijk om je eigen behoeften en die van de ander te herkennen.
Oude gedragspatronen moeten doorbroken worden: je gaat je niet langer verdedigen, terugtrekken of aanvallen!
Belangrijk hierbij is dat je bijvoorbeeld iemands woorden niet als veroordeling of kritiek opvat, maar juist blij bent dat iemand in je omgeving zijn of haar gevoelens met jou deelt en zich daarmee kwetsbaar durft op te stellen.
En wanneer de ander zich begrepen voelt, is er ruimte om echt te luisteren en staat iemand open voor woorden/toelichting van jouw kant.
OEFENING
Als eerste zou je de 4 elementen kunnen toepassen in kleine, concrete situaties in je thuissituatie. Misschien met je partner of anders met iemand anders in je nabijheid. Bijvoorbeeld tegen een huisgenoot: "Goh, nu ik jouw koffiekopje van vanochtend op tafel zie staan, voel ik irritatie omdat ik behoefte heb aan een opgeruimde woonkamer. Zou je die alsjeblieft in de vaatwasser willen zetten?" Zonder woorden zou je dit ook kunnen doen. Je pakt dan het kopje op en houdt het in het zicht van je huisgenoot. Dan kijk je eerst even met een lichte frons zijn of haar kant op en daarna zet je het met een lieve glimlach in de vaatwasser. Daarna misschien nog een handkusje wegblazen... Woorden zijn niet altijd nodig zie je wel... ;)