Ben jij bevlogen? Of heb je last van workaholisme?


Om maar meteen 'to the point' te komen: bevlogenheid en workaholisme zijn niet hetzelfde!


Wanneer jij (of je omgeving) vindt dat je bevlogen bent in je werk, dan is er bij jou sprake van een hoog energieniveau in combinatie met een sterke identificatie met je werk.

In jouw rol als werknemer:

  • voel je je energiek en vitaal
  • ben je toegewijd
  • is er sprake van een hoge mate van absorptie, ofwel opgaan in je werk
  • ervaar je voldoende competentie


Waarom is iemand bevlogen?

Meestal ontstaat dit door de aanwezigheid van hulpbronnen of motiverende factoren in de werksituatie. Denk hierbij aan fijn contact met collega's, een betrokken leidinggevende, voldoende (bij)scholing, betrokken worden bij veranderingen op de afdeling of interessante projecten, enz.

Bovendien zijn een positieve werkhouding, het je geestelijk en lichamelijk gezond voelen en het beter presteren op het werk van invloed op jouw mate van bevlogen zijn.
Je zou kunnen stellen dat bevlogenheid het tegenovergestelde is van burn-out.

Wanneer iemand opgebrand is, dan is er sprake van een zeer laag energieniveau en een zeer geringe identificatie met het werk. Iemand voelt zich ernstig vermoeid en uitgeput, is afstandelijk en cynisch en ervaart een gebrek aan competentie op het werk.


Is bevlogenheid voor iedereen binnen bereik?

Aangezien er in de werksituatie wel hulpbronnen en motiverende factoren aanwezig moeten zijn, lijkt het op het eerste gezicht niet voor iedereen weggelegd.

Echter, ook daaraan kun je zelf best het een en ander bijdragen!

Je kan bijvoorbeeld investeren in het contact met je collega's, je kan in gesprek gaan met je leidinggevende en aangeven waar jij behoefte aan hebt om optimaal te kunnen presteren binnen je functie en je kan uitzoeken hoe je je kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor jouw functie kunt vergroten.

En vergeet niet dat goed zorgen voor jouw totale gezondheid iets is waar jij zelf het meeste aan kan bijdragen, net zoals aan het aannemen van een positieve werkhouding en goed presteren op je werk.

Wanneer je je iedere dag weer bewust bent van het belang hiervan en de uitwerking hiervan op jouw gevoel van bevlogen zijn, dan kun jij aardig de touwtjes in handen hebben!
Bevlogenheid zie je niet alleen bij een individu, maar ook bij een team.

Bevlogenheid kan van de ene persoon op de andere worden 'overgedragen'. Het is dus eigenlijk een beetje besmettelijk! ;)


OEFENING

Voel jij het (tot op heden) niet in jouw werk? Heb je niet het idee dat jij je tot de bevlogen werknemers mag rekenen en wil je daar wel graag verandering in aanbrengen? Leg op een willekeurige werkdag een leeg papier naast je neer of neem een klein notitieblokje mee als je niet op kantoor zit en noteer wat er op een dag gebeurt wat jij zou kunnen scharen onder het kopje 'hulpbronnen' of onder het kopje 'motiverende factoren'. Schrijf het op! Doe dit gedurende je gehele werkdag. En bedenk: Wat voor jou bijdraagt om tot (meer) bevlogenheid te komen, geldt in principe ook voor jouw collega's! Dus...Zet in gang wat je zelf ook graag zou willen ontvangen!!  :)