10 tips voor hernieuwde inspiratie en motivatie.


We hebben allemaal wel eens een periode waarin we minder gemotiveerd zijn.


Dit kan komen doordat je niet lekker in je vel zit, geen doelen voor jezelf hebt of je bent de zogenaamde "purpose" (je missie of levensdoel) even kwijt. Geen paniek!


Hier een aantal tips om hernieuwde inspiratie op te doen of je motivatie te herontdekken.

1. Probeer niet te klagen en denk positief

Iemand die niet tevreden is in zijn/haar werk, heeft vaak de neiging om te gaan klagen. Dit klagen leidt tot meer negatieve gedachten en een onprettig gevoel en bovendien bestaat er het risico dat je je collega’s ermee ‘besmet’.


Focus daarom op wat je wel kunt veranderen en niet op waar je geen invloed op hebt.


Luister ook goed naar je gedachten en probeer de negatieve te vervangen door positievere. De kracht van positief denken is sterker dan je denkt!

2. Wees dankbaar

Als je je even in een negatieve stemming bevindt, dan helpt het om stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent. Het gevoel van dankbaarheid kan namelijk je negatieve gevoelens verdrijven.


Doe dit iedere dag een paar minuten en wie weet komt je inspiratie en motivatie weer terug.3. Stel één hoofddoel per dag

Wordt je werk je teveel of juist te saai, dan kan je motivatie opeens heel snel verdwijnen. Neem daarom een stapje terug en stel jezelf één hoofddoel per dag. Dit doel kan iets kleins zijn maar ook wat uitdagender.


Probeer dat doel zo goed mogelijk te volbrengen en beloon jezelf als het gelukt is. Probeer dit doel zo vroeg mogelijk op de dag al te realiseren, zodat je het positieve gevoel van het behalen ervan meeneemt in de rest van je dag. En wie weet wat de rest van de dag je nog brengt!


Door bewust doelen te stellen en deze succesvol te volbrengen, krijg je onbewust meer vertrouwen in je eigen kunnen. Op die manier houd je grip op je werk of kun je jezelf juist blijven uitdagen. Zo houd je controle over je werkzaamheden of wordt het juist niet saai!

4. Lees inspirerende quotes

Door de eeuwen heen zijn er veel markante en bekende figuren geweest met inspirerende uitspraken en quotes. Internet staat er vol mee, dus heb je even geen inspiratie ga eens zoeken op het internet en zorg dat je er een aantal meerdere keren per dag ziet en leest.5. Zoek een buddy

Lukt het je niet meer om jezelf te motiveren, zoek dan iemand die dat wel kan. Bij voorkeur iemand met dezelfde interesses. Bijvoorbeeld een kennis van de sportschool of een collega van het werk.


Je hoeft niet per se dezelfde doelen te hebben, zolang je elkaar maar blijft aanmoedigen om je persoonlijke doelen te halen.

6. Visualiseer je doelen

Een leuke manier om jezelf te blijven motiveren is om een doel dat je voor jezelf hebt gesteld te visualiseren. Dit kan bijvoorbeeld zijn door een foto op de koelkast of op je bureaublad-achtergrond.


De afbeelding moet laten zien wat het doel is wat je wilt behalen. Dat kan een financieel doel zijn zoals een trip naar Australië of een fysiek doel zoals het lopen van een marathon. Ga daarom op zoek naar plaatjes die jou motiveren dit doel te behalen.


Je kunt je ook in gedachten verplaatsen naar de toekomst: dus als het ware dagdromen waarbij je jezelf voorstelt, dat deze gewenste toekomst er al is.


Zodra je de focus verliest, verlies je ook je motivatie en daarom is dit een perfecte manier om jezelf eraan te blijven herinneren.

7. Verzin een spel element

Een andere speelse manier van motiveren is om er een spelletje van te maken. Door er een soort wedstrijd of competitie-element in te brengen, push jij jezelf en je collega’s om beter te presteren en scherp te blijven.


Bovendien kan het ook leiden tot meer inspiratie. Veel mensen willen tenslotte winnen.

8. Stel jezelf mini doelen

Stel, je werkt aan een langdurig project wat maanden of jaren duurt, dan is het weleens moeilijk om gemotiveerd te blijven. De oplossing is daarom om kleinere doelen ofwel mini doelen op te stellen richting het einddoel.


9. Laat je inspireren, iedere dag weer

Inspiratie is de beste motivatie en kun je uit alles halen. Het is dus ook niet zo moeilijk om je iedere dag te laten inspireren.


Jezelf iedere dag weer laten inspireren, helpt bij je bevlogenheid op lange termijn.


Bronnen van inspiratie kunnen bijvoorbeeld zijn: vakbladen, online fora, inspirerende blogs, boeken van succesvolle mensen, succesverhalen, muziek en films maar ook familie, vrienden en mensen die je ontmoet.10. Blijf leren

Denken dat je alles al weet is een van de grootste inspiratie killers.


Probeer jezelf daarom uit te dagen door iedere dag iets te leren. Volg een cursus Spaans, lees een boek of bekijk tutorials op YouTube. Het hoeft niet eens iets met je werk te maken te hebben.


Zoek iets buiten je 'comfort-zone' waar je altijd al meer van had willen weten. Wellicht haal je hier nieuwe inspiratie uit die je direct weer toe kan passen op professioneel, maar ook op persoonlijk vlak.

OEFENING  


Bovenstaande tips hebben je vast en zeker al gemotiveerd en geïnspireerd! Vind een manier waarop je dit vast kunt houden!