Heb jij ochtendroutines?

Op deze vraag antwoorden de meeste mensen bevestigend. Maar wanneer je vraagt of ze voor de rest van de dag ook een vaste structuur hebben, dan zie je vaak een vragend gezicht.

Dagelijkse routines doen meer voor je dan alleen structuur aanbrengen in je leven. Ze kunnen ook helpen bij het besparen van tijd, van geld en bij het stellen van prioriteiten op een manier die een verschil maakt in succes.

En...ze zorgen ervoor dat je efficiënter werkt en handelt, minder stress ervaart en je belangrijkste doelen behaalt.
Middag- en avondroutines zijn dus net zo belangrijk als ochtendroutines!


Daarom hieronder een opsomming van 10 routines die je meer productiviteit en minder stress zullen opleveren in je dagelijks leven en je werk:


1) Stop als je goed bezig bent! Neem op tijd pauze, ook al zit je er net lekker in. Probeer niet iets af te maken, omdat het dan klaar is voor je lunchpauze bijvoorbeeld. Nu weet je waar je na je pauze mee verder gaat en dat geeft rust in je hoofd tijdens de pauze. Je gaat niet alvast nadenken over alle andere dingen die je nog te doen hebt.


2) Sta op en beweeg! Wanneer je merkt dat je minder productief wordt, heeft het geen zin om te blijven zitten en om te proberen gefocust te blijven. Beter is het om op die momenten, vaak halverwege de ochtend en eind van de middag, van je stoel af te komen voor een korte wandeling of wat oefeningen. Je productiviteit neemt hierdoor weer toe, waardoor je daarna de "verloren" tijd weer inhaalt, omdat je energielevel weer omhoog gebracht is en je focus weer daar is waar jij hem hebben wilt!


3) Doe een micro-dutje! Er zijn al bedrijven die hun medewerkers een dutje laten doen. Dat is niet voor niets. Een dutje van maximaal 30 minuten ergens tussen 14u en 15u (zodat het je nachtrust niet verstoort) verhoogt de alertheid en verbetert je motorische prestaties. Het kan ook stress verminderen en je humeur verbeteren.


                                                                                                                   4) Bewaar het makkelijke werk tot het laatst! De meeste mensen onder ons hebben de meeste energie en focus in de ochtend. Gebruik deze tijd dan ook om de meest uitdagende en belangrijke taken aan te pakken. Plan het opschonen van je mailbox, teamvergaderingen en andere minder mentaal uitputtende activiteiten daarom in de middag.


5) Sluit je werkdag goed af! Dan kun je met een voldaan gevoel naar huis gaan en voorkom je dat je werkgerelateerde stress mee naar huis neemt. Even wat tips hoe je dat kan ervaren:

-loop je to-do-lijst door

-maak je werkplek netjes

-check of je alle belangrijke e-mails hebt beantwoord

-overdenk je werkdag en zie datgene wat je bereikt hebt

-zoek je collega's op voor een praatje

-neem afscheid van je collega's voor vandaag

-laat een keer een dank-je-wel briefje achter voor een collega

-bedenk hoe je woon-werk reistijd eruit gaat zien, want ook dat kan productief zijn op bepaalde gebieden

-verlaat op tijd je werk, blijf niet onnodig hangen

-eenmaal thuis, ben dan ook echt thuis, dus niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk!


6) Chill en relax als je thuis bent! Alleen op die manier kun je je weer opladen voor een prestatie op topniveau morgen en dan spendeer je ook zeker tijd aan je gezin, vrienden en familie. Lekker even stoom afblazen. De minst effectieve dingen om echt te relaxen zijn, jawel, gokken, winkelen, roken, alcohol drinken, ongezonde dingen eten, gamen, internet afsurfen, tv of films kijken. Dus...
7) Doe iets waar je heel gelukkig van wordt! Lezen, sporten, afspreken met vrienden, knutselen of wat dan ook. Het is belangrijk om iedere dag iets te doen waar je veel plezier aan beleeft. Voor je emotionele èn mentale welzijn. Ergens echt blij van worden geeft ook een 'boost' aan je productiviteit, je motivatie en niet te vergeten je algehele gezondheid. En daarnaast kan het je relaties versterken en geeft het je nieuwe inzichten.


8) Stop negativiteit, start dankbaarheid! Dit kan je doen door iedere avond terug te kijken op je dag en dan een paar mooie momenten te beschrijven of te overdenken. Je kan ook nog even nagaan of je je doelen van die dag hebt bereikt of dat je al goed op weg bent en dus tevreden kan zijn. Daarnaast kan het voor jou misschien fijner zijn om geen negatief nieuws te zien of vervelende gesprekken te voeren kort voor het slapen gaan. Houd je avonden lekker luchtig en stress-vrij!


9) Bereid je voor op de dag van morgen! Kijk in je agenda wat er staat. Deze voorbereiding helpt je niet alleen om je taken of bezigheden van morgen alvast te ordenen naar wat prioriteit heeft, zodat je je daar niet druk over hoeft te maken, het zorgt er ook voor dat je onderbewustzijn aan de slag kan met "voorbereiden". Het is goed mogelijk dat je 's ochtends wakker wordt met grootse ideeën over je opdrachten!  
10) Maak tijd en de juiste omgeving voor een goede nachtrust! Hierover heb je al veel kunnen lezen op dit vitaliteit platform! Of het komt nog aan bod. Even een opsomming van de belangrijkste voorwaarden: Zorg dat je slaapkamer donker is, niet te warm, goed geventileerd, zonder irritante geluiden (anders oordoppen aanschaffen!), een comfortabel bed heeft en geen afleiding biedt (dus laat je mobieltje enz. lekker buiten deze ruimte!). En...ga naar bed als je de eerste slaapsignalen bij jezelf bemerkt.


Genoeg om mee vooruit te kunnen. Laat het eerst maar eens rustig bezinken allemaal...


OEFENING

Doe iets met de tips om je werkdag goed af te kunnen sluiten (punt 4). Prettige ritueeltjes kunnen je werkdag enorm opfleuren. Iedere dag weer...